Våra behandlingar

Vi vill ge dig bästa tänkbara behandling. Därför håller vi vår utrustning ständigt uppdaterad och tekniken och materialvalen är de senaste och mest kvalificerade på marknaden. Vi ser även till att hålla oss informerade om de senaste rönen inom tandvården genom regelbunden utbildning.

Vill du så berättar vi gärna om alternativa behandlingar och kommer tips och råd om hur du bäst tar hand om dina tänder.


Cerec

CEREC är ett unikt CAD/CAM-system för framställning av individuella helkeramiska restaurationer vid ett och samma besök. Behandlingen är inte bara snabb och säker utan produkten håller även högsta tänkbara kvalitet vad gäller hållbarhet och estetik.


Karies

Karies är den vanligaste formen av angrepp dina tänder kan råka ut för. Den orsakas av bakterier som gör att emaljen urlakas. Vi behandlar genom att ta bort så lite av den angripna tanden som möjligt och bygga upp tanden med en lagning i form av komposit, porslin eller i sällsynta fall guld.

För att undvika karies bör du äta regelbundet och inte småäta mellan måltiderna. Se till att borsta tänderna morgon och kväll med en fluortandkräm. En enkel grundregel är att tänderna behöver fluor, vila och vatten. Om du är i riskzonen för att få nya angrepp brukar vi rekommendera att även skölja regelbundet med fluor. Och glöm inte tandtråden!


Kronor och bryggor

En tand består av en krona och en rot. Tandkronan som är den synliga delen av tanden består av emalj och tandben. Då en eller flera tänder gått sönder så mycket att man inte kan laga den med fyllningar kan man bygga upp en ny konstgjord krona ovanpå den del av tanden som finns kvar. Ibland kan den behöva lite stöd av de friska, intilliggande tänderna. Då fäster man samman dem med hjälp av en metallstödd eller helkeramisk konstruktion. Detta kallas för en bro eller brygga.


Implantat

I de fall man helt behöver avlägsna en eller flera tänder kan man ersätta dem med ett implantat. Implantatet består av en titanskruv som fästs i käken. På denna kan man sedan sätta fast en konstgjord tand. Det här är ofta en smidig och relativt enkel behandling som ger en mycket stabil tand. Vi använder oss av det välrenommerade schweitsiska tandimplantatet Straumann, med långsiktigt gott resultat.


Tandreglering

Att justera tändernas läge är något man kan göra genom hela livet och du kan göra det av estetiska, förebyggande eller funktionella skäl.

Vi undersöker behovet och tar sedan hjälp av en specialist på området.


Tandblekning

Om dina tänder blivit mörka eller missfärgade finns det idag enkla metoder för att göra dem ljusa och fina igen. Oftast gör vi en avgjutning av dina tänder och framställer blekskenor i mjukplast för s k hemblekning. Det kan ta upp till åtta nätter innan man får önskat resultat. Det fiffiga är att du enkelt och bekvämt kan sköta behandlingen hemma.

Det finns även möjlighet för den som önskar, att bleka sina tänder hos oss direkt i behandlingsstolen. Men innan man gör en blekning är det viktigt att tänderna är undersökta, hela och rensade från tandsten och missfärgningar. Annars kommer inte blekningen ha så stor effekt.


Kosmetik

Oftast så mår dina tänder bäst och blir snyggast av att du sköter om dem väl. Känner du dig missnöjd med dina tänders utseende så går det oftast att påverka. Vi träffas och pratar igenom vad det är som du skulle vilja få förbättrat och därefter föreslår vi en behandling.

Fasader

En missfärgad tand kan ofta blekas medan en skadad tand kan behöva en helt ny fasader. Skalfasader är ett tunt skikt i porslin som fästs utanpå dina tänder. Det döljer effektivt sprickor, fula lagningar och minskar hålrum mellan tänderna. Fasaderna sitter mycket hårt fast och du behöver inte vara orolig för att tappa dem.

Snyggare lagningar

När en lagning gått sönder eller blivit mörk och ful kan man byta ut den så att den går ton i ton med övriga tänder. Den vanligaste fyllningen är plastmaterialet komposit. Det lämpar sig bäst för mindre lagningar. Alternativet vid stora lagningar är porslin. Porslinsfyllningar är gjutna, mycket hållbara och missfärgas inte.

Ornament

Förebyggande tandvård

Dina tänders hälsa och behov är alltid i fokus för oss. Genom regelbundna kontroller av din tandhälsa kan du undvika smärta och onödiga kostnader. Därför har vi valt att satsa extra på förbyggande behandlingar där vår tandhygienist ser över din munhälsa, stödjevävnader och slemhinnor. Vi har tagit fram tre olika program som vi anpassar efter dina tänders hälsa och behov.

Ren och fräsch

  1. Profylaxprogram Bas innehåller allt för dig som önskar en klassisk rengöring av dina tänder. Enklare fickdjupsmätning, avlägsnande av mjuka och hårda beläggningar (plack och tandsten), antingen med handinstrument eller med ultraljud. Avslutas med airflowbehandling, puts och polering.
    Tid: 60 min.
  2. Profylaxprogram Medium innehåller fickdjupsmätning och genomgång av hjälpmedel för att uppnå hälsa. Djuprengöring för dig som har hårda beläggningar (tandsten) under tandköttskanten. Avslutas med airflowbehandling, puts och polering samt hälsofrämjande Biogaiadroppar i tandköttsfickorna. Utlämning av GUM PerioBalance probiotika som förstärker munnens eget försvar och motverkar de bakterier som orsakar plack och blödande tandkött.
    Tid: ofta 2 x 60 min. Uppföljning krävs.
  3. Specialbehandlingar med laser är för dig som har omfattande problem med tänderna stödjevävnad. Vi anpassar behandlingen efter dina tänders behov med analys, rengöring och stödbehandling med hjälp av laser i särskilt djupa tandköttsfickor. Avslutas med puts och polering. Komplettering med probiotika – goda bakterier som fäster på munslemhinnan och skapar en balanserad mikroflora i munnen.
    Tid: ca 4 x 60 min.

Tandvårdsrädd

Om du känner dig orolig inför ett tandläkarbesök ska du veta att du är inte ensam. Vi har stor vana vid att behandla tandvårdsrädda och tror att vår mysiga mottagning och vårt personliga och engagerade bemötande kan hjälpa dit att känna dig trygg och lugn. Vi har tid för dig och samtalar alltid om de moment vi ska gå igenom innan vi startar en behandling.